Dé motivatie voor Dry January!

16/12/2023

Dry January

Wat maakt Dry January zo bijzonder en waarom kiezen steeds meer mensen ervoor deel te nemen? In een wereld waarin we ons steeds meer bewust worden van onze gezondheid, blijft alcoholconsumptie vaak een onderbelicht aspect van onze levensstijl. Terwijl we steeds meer letten op voeding en lichaamsbeweging, lijkt alcohol nog steeds genormaliseerd. Het wordt steeds duidelijker dat meedoen aan Dry January niet alleen trendy is, maar ook aanzienlijke voordelen biedt voor je gezondheid. Het gaat verder dan slechts een maand zonder alcohol. Het is een kans om bewustwording te creëren en de voordelen van een alcoholvrije levensstijl te ervaren.

Inhoudsopgave

Alcohol in cijfers

  • Volgens het advies en de richtlijnen van de Gezondheidsraad wordt een ‘drinker’ beschouwd als iemand die in het afgelopen jaar wel eens alcohol heeft gedronken, maar binnen de grenzen van het advies blijft, namelijk niet meer dan één glas per dag.

  • Iemand wordt als een ‘overmatige drinker’ beschouwd als deze wekelijks meer dan 21 standaardglazen alcohol (voor mannen) of meer dan 14 glazen (voor vrouwen) consumeert. Hierboven heb je nog de classificatie ‘zware drinker’, hier val je in als de persoon minstens één keer per week 6 glazen alcohol (voor mannen) of 4 glazen (voor vrouwen) op één dag drinkt

  • Volgens onderzoek houdt 53,3% van de vrouwen zich aan het advies van de Gezondheidsraad en drinkt geen alcohol of maximaal één glas per dag. Bij mannen ligt dit percentage lager, op 33,5%. Opvallend is dat mannen anderhalf keer zo vaak overmatig en zwaar drinken in vergelijking met vrouwen.

Verschil in opleidingsniveau

Uit onderzoek blijkt dat er een verschil is tussen het verschil in drinkgedrag op basis van het opleidingsniveau. Mensen met een basis- of vmbo-opleiding houden zich het vaakst aan het advies van de Gezondheidsraad (55,6%), terwijl hbo- en universitair geschoolden dit het minst vaak doen (41,7%).

Natuurlijk zijn er nog tal van andere gegevens beschikbaar over de alcoholconsumptie in Nederland. Door deze cijfers op een heldere en toegankelijke manier te presenteren, zal dit bijdragen aan het vergroten van bewustwording. Dit moedigt ook aan tot overweging om minder te drinken of deel te nemen aan initiatieven zoals Dry January. Of om natuurlijk helemaal te stoppen met drinken!

Het ontstaan van Dry January

Dry January, een trend die ieder jaar op 1 januari begint en de gehele maand duurt, is oorspronkelijk een Brits concept. De term “Dry January” ontstond in Groot-Brittannië in 2013, gelanceerd door de vrijwilligersorganisatie ‘Alcohol Change’. Het initiatief had als doel mensen bewuster te maken van hun alcoholgebruik door gedurende de hele maand januari geen alcohol te drinken of te kiezen voor alcoholvrije alternatieven.

In de jaren na de lancering van het initiatief namen steeds meer Britten deel aan Dry January, en al snel sloten ook andere landen zich aan bij deze beweging, waaronder dus Nederland. De groeiende populariteit van Dry January laat zien dat er een steeds grotere behoefte is aan de bewustwording rondom het gebruik van alcohol en het verbeteren van de levensstijl.

Waarom Dry January?

Als je door de cijfers nog niet genoeg overtuigd bent om mee te doen met Dry January, zijn er nog genoeg redenen om wél mee te doen. Het is bekend dat het stoppen van alcohol drinken vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Een van de voordelen is de mogelijke verbetering van je levergezondheid. Onze lever, die vaak overuren draait bij het verwerken van alcohol, krijgt gedurende deze maand de kans om te herstellen. De lever zorgt voor de opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen. Wanneer jij stopt met drinken kan je lever zich weer (gedeeltelijk) herstellen). Een gezondere lever kan bijdragen aan een algehele verbetering van je welzijn.

Daarnaast is er het aspect van betere slaap. Alcohol kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden, en het vermijden ervan kan leiden tot een diepere, meer rustgevende nachtrust. Wanneer je beter slaapt kan op zijn beurt weer bijdragen aan een verbeterde mentale gezondheid en concentratie gedurende de dag. Een echte Win-winsituatie dus!

Een ander voor de hand liggend voordeel maar wel een hele belangrijke is de potentie voor gewichtsverlies. Alcoholische dranken bevatten vaak veel calorieën, en het weglaten ervan kan bijdragen aan een gezonder gewicht. Een voorbeeld om je nog meer motivatie te geven om het volgende rondje bier eens over te slaan: Om 1 biertje te verbranden moeten mannen 21 minuten cardiotraining doen of 28 minuten krachttraining. Vrouwen moeten 25 minuten cardio doen of 34 minuten krachttraining. Dus wil jij echt wat afvallen, laat dat wijntje of biertje dan een keer staan. Dit is een makkelijke manier om te minderen in je calorie inname.

Effecten van Dry January werken het hele jaar door

Soms hoor je dat mensen zeggen ‘in februari compenseer je alle drankjes die je in januari hebt gemist’. Dit is dus niet waar, het blijkt uit onderzoek dat je gemiddeld minder drinkt in de maanden die volgen na je Dry January. Dus ook dat excuus kan je weer de prullenbak in gooien.

Tips om Dry January vol te houden

Aangezien het zo normaal is om alcohol te drinken kan het een lastige maand zijn om je Dry January vol te houden. Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen en het vol te houden:

1. Voorkom verleiding bij sociale gelegenheden: Je kan bijna geen sociaal evenement benoemen zonder alcohol dus de kans zal groot zijn dat je een keer omringt zal zijn met drinkende mensen. Wees de BOB voor je vrienden voor een goede stok achter de deur of kijk of ze alcoholvrije biertjes hebben. Hierdoor lijkt het alsof je een biertje drinkt en krijg je minder vaak de vraag waarom je niet drinkt. (Ik spreek uit ervaring).

2.Houd een kalender bij: Door bij te houden hoeveel dagen je al zonder alcohol bent, maak je het visueel, wat motiverend kan werken. Elke dag is een mijlpaal en mag zeker gevierd worden!

3.Zoek afleiding tijdens borrel momenten: Als je bijvoorbeeld gewend bent om aan het einde van de middag een drankje te doen, overweeg dan om rond dat tijdstip een andere activiteit te doen of zorg voor een lekkere alcoholvrij alternatief.

4. Vertel tegen iedereen dat je meedoet: Vertel aan vrienden, familie en collega’s dat je meedoet aan Dry January. Hierdoor vergroot je niet alleen je verantwoordelijkheidsgevoel maar helpt het je ook om je omgeving een kans te geven om je te ondersteunen.

Eigen ervaring

Dry January draait niet alleen om een maand geen alcohol drinken, maar ook om bewustwording. Het biedt je de kans om je relatie met alcohol te evalueren, te reflecteren om te ontdekken hoe het is om een maand lang andere keuzes te maken. Ik ben in oktober een maand gestopt met drinken en hierin merkte ik heel erg mijn ‘ongezonde’ relatie met alcohol van  mezelf en dat van mijn omgeving. De sociale druk om te drinken kan soms best groot zijn en de angst om ‘niet gezellig’ te zijn wordt zeker versterkt. 

Toch door de bovenstaande tips toe te passen ging het me makkelijk af en ervaarde ik de vele voordelen; ik voelde me fitter, energieker en ik verloor onbewust wat gewicht. Ik deed in die periode veel aan krachttraining voor m’n benen om m’n hardloopdoelen te ondersteunen, ik merkte hierbij dat m’n sportprestaties vooruit vlogen. Ook merk ik dat ik nu bewuster kies voor wanneer ik wel en wanneer ik juist geen alcohol drink. Ik ga zeker vaker een maand stoppen met drinken om mijn lichaam voor m’n gevoel even te ‘resetten’.

Ik hoop dat deze blog je genoeg motivatie geeft om mee te doen aan de Dry January van 2024 en dat je het nieuwe jaar zal beginnen met een frisse start.

Heb je vragen?

Ik hoor graag jouw ervaring van je alcoholvrije periode, hier kunnen we samen altijd meer van leren! Neem contact op via Instagram, ik sta klaar om je te ondersteunen!